marți, 24 aprilie 2018

Cum se pot evita riscurile de la mare


Temperaturile prietenoase din cursul verii atrag nenumarati turisti sa isi petreaca concediile la malul marii, inotatul fiind, de altfel, unul dintre cele mai complete sporturi si este recomandat de catre toti medicii. Totusi, distractia si voia buna pot fi umbrite de pericolul inecului, iar anual zeci de persoane isi pierd viata intrucat se avanta in larg, de unde sunt purtati de valuri, fiind esential pentru oricine sa stie care sunt semnele inecului pentru a putea interveni sau cere ajutorul altora.

Imposibilitatea de a cere ajutor
De cele mai multe ori cei aflati in pericol de inec nu pot cere ajutor prin comunicarea verbala intrucat sistemul respirator este facut in asa fel incat respiratia sa fie prioritara, iar cum caile sunt blocate, vorbitul devine imposibil. De asemenea, gurile celor care se ineaca se scufunda si reapar deasupra apei, uneori suficient de mult pentru a respira sau pentru a cere ajutor prin diferite semne. In schimb, acestia nu pot semnala pericolul cu ajutorul mainilor intrucat acestea sunt folosite in mod instinctiv pentru a-si ridica corpul deasupra nivelului apei pentru a respira. Totodata, cei aflati in pericol nu isi pot controla miscarile in mod voluntar pentru a se misca mai aproape de mal sau de ajutor, fie de un echipement de protectie. Conform statisticilor, acestia se misca in apa intre 20 si 60 de secunde pana sa se scufunde, astfel ca timpul de interventie este foarte scurt.

Identificarea semnalelor
Din acest motiv este important ca fiecare dintre noi sa identificam semnele inecului incepand cu incercarea de pastrare a gurii la nivelul apei, cand tot restul corpului se scufunda, lipsa puterii de concentrare care se poate citi in ochi, parul peste ochi, ochii inchisi, nefolosirea picioarelor, hiperventilarea, incercarea de a inota catre o anumita directie fara succes sau incercarea de urcare pe o scara invizibila.

Mai multa siguranta
In plus, si tacerea poate fi un semnal de alarma intrucat cele mai multe persoane sunt zgomotoase atunci cand se afla in apa, iar linistea poate fi un semn al incercarii de gasire a unei solutii pentru a scapa de pericol. Chiar si cei care pot parea ca sunt in siguranta, uneori se pot afla in situatii periculoase intrucat se panicheaza si se blocheaza, astfel ca intra in imposibilitatea de a reactiona. Bineinteles, fiecare situatie in parte poate sa difere, insa este important ca toate aceste semne sa fie cunoscute pentru ca pot salva oricand viata cuiva, fiind de preferat o interventie preventiva, decat una intarziata.

Cu alte cuvinte, stiind aceste informatii orice familie se va putea simti in siguranta atunci cand isi petrece vacantele la mare sau la piscina, intrucat riscurile pentru cei mici sunt mai mici si cresc considerabil sansele de a fi salvati in cazul unui pericol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu